تاریخچه
پدافند غیرعامل با مفهوم کلی دفاع در برابر تهاجم، بدون استفاده از سلاح و درگیری شدن مستقیم، سابقه ای بس طولانی در تاریخ بشری به قدمت خلقت انسان دارد. شکل گیری تمدن های اولیه در جهان، همواره با وقوع جنگ همراه بوده است. انسان ها از طریق پناه گرفتن در غارها و ساخت جوشن و سپر و ایجاد برج و بارو و قلاع محکم و مرتفع و حفر خندق جهت حفظ جان و تامین امنیت گروهی با هدف پیشگیری از حملات غافلگیرانه دشمن اقدام نموده اند. انجام اقدامات پدافند غیرعامل در جنگ های امروزی در جهت مقابله با تهاجمات دشمن و تقلیل خسارات ناشی از حملات هوایی، زمینی و دریایی مهاجم، موضوعی بنیادی است که وسعت و گستره آن، تمامی زیرساختهای کلیدی، مراکز حیاتی، حساس و مهم نظامی و غیرنظامی کشور نظیر خطوط آبرسانی، سدهای بزرگ، نیروگاههای برق آبی و مراکز عمده فرماندهی و ... را در بر می گیرد. تجارب حاصله از جنگ های گذشته به خصوص هشت سال دفاع مقدس، جنگ 43 روزه سال 1991 متحدین علیه عراق(جنگ اول خلیج فارس) جنگ 11هفته ای سال1999ناتو علیه یوگسلاوی، جنگ 2003 آمریکا و انگلیس علیه عراق و جنگ 33روزه سال 2006 اسراییل علیه لبنان موید این نظر است که کشور مهاجم جهت درهم شکستن اراده ملت و توان سیاسی، اقتصادی و نظامی کشور مورد تهاجم با اتخاذ استراتژی انهدام مراکز ثقل، توجه خود را صرف بمباران و انهدام مراکز حیاتی، حساس و مهم می نماید. همچنین جنگ ها با پیشرفت فناوری و به کارگیری تسلیحات مدرن و هوشمند، ماهیت پیچیده و مخرب تری به خود گرفته اند و هروز در گوشه ای از جهان شاهد کشتار انبوه مردم و تخریب و انهدام منابع، سرمایه های و زیرساخت های ملی آن ها در اثر بمبارانها و انبوه آتش ویرانگر دشمنان بوده و این روند متوقف نشده و ادامه خواهد یافت. لذا جهت عمق بخشی در راستای ایجاد فرهنگ، شناخت و تعمیق باورها در مدیران و مسئولین سطوح عالی، میانی و اجرایی سازمانها و شرکت ها، اقدامات مناسبتی مانند هفته پدافند غیرعامل در تقویم سالیانه کشور پیش بینی و درج گردیده که فرصتی است جهت ساماندهی اقدامات پدافند غیرعامل در حوزه های مسئولیتی مربوطه و بررسی میدانی وضعیت پدافند غیرعامل در مراکز حیاتی،حساس و مهم ارگانها که نقطه های هدف مهاجمان می باشد..
علیهذا آغاز بحثهای پدافند غیرعامل در شرکت آب منطقه ای استان کردستان از آبانماه سال 77 با ارسال نامه ای از سوی دفتر مرکزی حراست با موضوع وظایف شرکتهای تابعه وزارت نیرو در بحث پدافند غیرعامل شکل گرفت و در اردیبهشت سال 79 به دنبال بخشنامه ریاست جمهوری مبنی بر پیش بینی اعتبار مورد نیاز هزینه های مطالعات پدافندغیرعامل طرحهای حیاتی، حساس و مهم جدید و یا در دست مطالعه در قالب اعتبار مورد نیاز طرح ، طرح فوق در دستور کار فعالیتهای شرکت قرار گرفت. اولین کمیته رسمی پدافند غیرعامل شرکت در سال 1384 تشکیل و شروع به فعالیت نموده و در سال 1391 نیز به دنبال ابلاغ نظامنامه مدیریت بحران و پدافند غیر عامل وزارت نیرو به کمیته مدیریت بحران و پدافند غیر عامل تغییر نام داده و ساختار جدیدی به خود گرفته است. در ضمن از سال 1391 درراستای انسجام بخشی به فعالیتهای بخش مدیریت بحران و پدافند غیر عامل در طرحهای شرکت و بمنظور عملیاتی نمودن هرچه بیشتر آئین نامه ها، دستورالعملهای موجود در این حوزه ، بدنبال تشکیل اداره کل مدیریت بحران و پدافند غیرعامل در وزارت نیرو، واحد سازمانی مستقلی بنام اداره مدیریت بحران و پدافند غیر عامل زیر نظر مدیر عامل شرکت تشکیل گردید.
تاکنون علاوه بر انتصاب مسئول و دو نفر کارشناس، سعی گردیده ضمن تجهیز امکاناتی این اداره، بسترهای مناسب اداری نیز جهت فعالیت هرچه بهتر آن در سطح شرکت فراهم گردد. وظایف کلان شرکت آب منطقه ای کردستان در حوزه مدیریت بحران و پدافند غیر عامل در قالب نظامنامه مدیریت بحران و پدافند غیر عامل تنظیم گردیده که شامل تدوین سیاستها و خطمشیها و اهداف بلندمدت و کوتاه مدت میباشد.سیاست کلی این شرکت، شناسایی عمده ریسکهای حاصل از اجرای فعالیتهای شرکت و تعیین میزان و تاثیرگذاری آنها و اقدامات کنشی مناسب می باشد. همچنین سعی گردیده کلیه شرایط اضطراری محتمل در زمان انجام ماموریتها و وظایف شرکت و نوع واکنش در برابر آنها مشخص شود.