به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای کردستان، عبدالمحمد زاهدی در اولین جلسه شورای حفاظت منابع آب در سال 95 که در سالن جلسات استانداری برگزار شد با اشاره به بحرانی بودن وضعیت منابع آب در کشور و دشت های شرقی استان اظهار داشت: در صورتی که با اقدامات صورت گرفته در حوزه آبهای زیرزمینی و کاهش میزان تخصیص آب به کشاورزان، هنوز در دشت های شرقی استان کردستان سطح آبهای زیرزمینی افزایش پیدا نکرده، به طور قطع مشکلی وجود دارد که باید هرچه سریعتر رفع شود.
وی تاکید کرد: آب های زیرزمینی و کاهش یا افزایش سطح آن در دشت های شرقی استان باید به صورت فنی بررسی شود تا بتوان از بحرانی تر شدن وضعیت آنها جلوگیری کرد.
استاندار کردستان با تاکید بر اینکه کشاورزان باید از درآمد برخوردار باشند افزود: اگرچه باید به درآمد کشاورزان توجه کرد اما در جایی که کمبود آب وجود دارد باید الگوی کشت را تغییر داد و از کشت محصولات پر مصرف جلوگیری کرد.
وی همچنین درباره انسداد چاه های غیرمجاز گفت: چاه هایی که در حال حاضر کشت سبز دارند باید تا پایان کشت، آب در اختیار کشاورزان و بهره برداران غیرمجاز آنها گذاشته شود ولی جریمه وخسارت وارده به سفره آب زیرزمینی از آنها اخذ شود و بلافاصله پس از اتمام آن، از برداشت آب جلوگیری به عمل آید و این شرایط به هیچ وجه برای سال آینده تکرار نخواهد نشد و اجازه کشت به چاههای غیرمجاز داده نخواهد شد.
زاهدی با تاکید بر اینکه ایران کشوری است که در حال تبدیل شدن به کویر است تصریح کرد: باید سعی شود مصرف آب را بر اساس الگوی کشت کاهش داد نه اینکه مصرف آب را با نوع کشت خود حتی اگر محصولات پرمصرف باشد تطبیق داد.
وی همچنین با اشاره به اینکه 124 هزار بهره بردار در استان کردستان وجود دارد افزود: اگرچه اعمال نظر و مدیریت در کشاورزی بسیار کار سختی است اما می توان با تاکید بر اجرای سیستم های آبیاری و کشت گلخانه ای از هدررفت آب جلوگیری کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کردستان نیز در این جلسه ضمن اشاره به آغاز هفته صرفه جویی در مصرف آب، به میزان بارش ها در سال آبی 95-94 اشاره کرد و اظهار داشت: متوسط بارندگی در سال آبی جاری در استان حدود 565 میلی متر بوده است که نسبت به سال گذشته 53 درصد و نسبت به دراز مدت از افزایش 20 درصدی برخوردار بوده است.
مهندس اقبال شانظری همچنین درباره بیشترین و کمترین میزان بارندگی در شهرهای استان گفت: مریوان با یک هزار و 200 میلی متر و قروه با 346 میلی متر به ترتیب از بیشترین و کمترین میزان بارندگی در استان برخوردار بوده اند.
وی به حجم سدهای استان نیز اشاره کرد و افزود: حجم ورودی سد قشلاق در سال آبی جاری نسبت به سال گذشته از افزایش پنج برابری برخوردار بوده که حجم مخزن آن نیز در حال حاضر 200 میلیون مترمکعب است و حدود 98 درصد آن پر شده است.
وی با تاکید بر لزوم صرفه جویی در مصرف آب تصریح کرد: افزایش بارندگی ها در سال آبی 95-94 نباید منجر به عدم رعایت صرفه جویی و تغییر نگاه در این زمینه شود بلکه رویکرد صرفه جویی و مدیریت منابع آبی باید همچنان ادامه یابد چرا که این بارندگی ها در سال های آتی ممکن است دوباره کاهش یافته و کشور را با مشکل مواجه کند.
وی همچنین از زیرمجموعه های دستگاه های متولی امر ساماندهی امر آب در استان که شامل وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت،معدن و تجارت و شهرداری می شود درخواست کرد که اقدامات صورت گرفته در حوزه منابع آب را به صورت ماهانه به شورای حفاظت منابع آب استان و شرکت آب منطقه ای گزارش دهند.