وزارت نیرو ـ وزارت کشور ـ سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مصوب:11/8/1379
هیأت وزیران درجلسه مورخ 11/8/1379 بنا به پیشنهاد شماره 100/31/48556 مورخ 3/8/1379 وزارت نیرو و به استناد ماده (51) قانون توزیع عادلانه آب ـ مصوّب 1361 ـ آییننامه مربوط به بستر و حریم رودخانهها، انهار، مسیلها، مردابها، برکههای طبیعی و شبکههای آبرسانی، آبیاری و زهکشی را به شرح زیر تصویب نمود:
ماده 1: اصطلاحات مندرج در این آییننامه از نظر اجرای مقررات آن در معانی ذیل به کار میرود:
الف ـ رودخانه: مجرایی است طبیعی که آب به طور دایم یا فصلی در آن جریان داشته باشد.
ب ـ نهر طبیعی: مجرایی است که آب به طور دایم یا فصلی در آن جریان داشته و دارای حوضه آبریز مشخصی نباشد.
پ ـ نهر سنتی: مجرای آبی است که به وسیله اشخاص به صورت غیر مدرن احداث شده باشد.
ت ـ مرداب: زمین باتلاقی، مسطح و پستی است که دارای یک یا تعدادی آبراهه باشد و معمولاً در مد بزرگ دریا زیر آب رود، همچنین اراضی پستی که در مناطق غیر ساحلی در فصول بارندگی و سیلاب غرقاب شده و معمولاً در تمام سال حالت باتلاقی داشته باشد.
ث ـ برکه: اراضی پستی است که در اثر جریان سطحی و زیرزمینی آب در آنها جمع شده و باقی میماند.
ج ـ مسیل متروک: مجرایی طبیعی است که تحت تأثیر عوامل طبیعی یا غیر طبیعی، امکان حدوث سیلاب در آن وجود نداشته باشد.
چ ـ شبکههای آبیاری و زهکشی و کانالها: مجاری مستحدثهای هستند که به منظور آبرسانی، سالم سازی اراضی و یا انتقال آب ایجاد شده یا میشوند.
ح ـ بستر: آن قسمت از رودخانه، نهر یا مسیل است که در هر محل باتوجه به آمار هیدرولوژیک و داغاب و حداکثر طغیان با دوره برگشت 25 ساله به وسیله وزارت نیرو یا شرکتهای آب منطقهای تعیین میشود.
در مناطقی که ضرورت ایجاب مینماید سیلاب با دوره برگشت کمتر یا بیشتر از 25 ساله ملاک محاسبه قرار گیرد، سازمانهای آب منطقهای حسب مورد با ارایه نقشههای مربوط و توجیهات فنی از حوزه ستادی وزارت نیرو مجوز لازم را اخذ خواهند نمود.
تغییرات طبیعی بستر رودخانهها، مسیلها یا انهار طبیعی در بستر سابق تأثیری نداشته و بستر سابق کماکان در اختیار حکومت اسلامی است، لیکن حریم برای آن منظور نخواهد شد.
خ ـ حریم: آن قسمت از اراضی اطراف رودخانه، مسیل، نهر طبیعی یا سنتی، مرداب و برکههای طبیعی است که بلافاصله پس از بستر قرار دارد و به عنوان حق ارتفاق برای کمال انتفاع و حفاظت کمی و کیفی آنها لازم است و طبق مقررات این آئیننامه توسط وزارت نیرو یا شرکتهای آب منطقهای تعیین میگردد.
حریم انهار طبیعی، رودخانهها و مسیلها (اعم از اینکه آب دائم یا فصلی داشته باشند) و مردابها و برکههای طبیعی برای عملیات لایروبی و بهرهبرداری از یک تا بیست متر و برای حفاظت کیفی آب رودخانهها، انهار طبیعی و برکهها تا یکصد و پنجاه متر «تراز افقی» از منتهیالیه بستر خواهد بود که بنا به مورد و نوع مصرف و وضع رودخانه، نهرطبیعی و برکه بهوسیله وزارت نیرو یا شرکتهای آب منطقهای تعیین میگردد.
حریم کیفی برای رودخانهها، انهار طبیعی و برکههای تأمینکننده آب شرب مقطوعاً یکصد و پنجاه متر خواهد بود. سیاهه رودخانههای یاد شده توسط سازمانهای آب منطقهای تعیین و برای اطلاع عموم اعلام خواهد شد.
تشخیص موارد کمال انتفاع و عدم تضرر در حریم موضوع این بند به موجب دستورالعملی خواهد بود که وزارت نیرو تدوین و جهت اجرا به شرکتهای آب منطقهای ابلاغ مینماید دستور العمل یاد شده در بخش حریم کیفی با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست تدوین خواهد شد.
ماده 2: شرکتهای آب منطقهای مکلفند با توجه به امکانات، حد بستر و حریم رودخانهها، انهار، مسیلها، مردابها و برکههای طبیعی موجود در حوزه فعالیت خود را با برنامهریزی مشخصی و با اعزام کارشناس یا کارشناسان ذیصلاح طبق مقررات این آییننامه تعیین نمایند.
تبصره : کلیه مراجع تعیینکننده کاربری و صادرکننده پروانه استقرار فعالیت، مکلفند قبل از تعیین کاربری و یا صدور هرگونه مجوزی در حریم موضوع بند «خ» ماده 1 این آییننامه نسبت به کسب نظریه شرکت آب منطقهای مربوطه در رابطه با کمال انتفاع و عدم ضرر برای موضوع مورد نظر اقدام نمایند.
ماده 3: شرکت آب منطقهای در هر مورد که بستر و حریم رودخانه، نهر طبیعی، مسیل، مرداب و برکه طبیعی را تعیین مینماید، مراتب را به طرق مقتضی به طور کتبی به متقاضی اعلام و در مورد تعیین بستر و حریم سرتاسری موضوع از طریق پخش اطلاعیههای محلی (برای یک نوبت) به اطلاع اشخاص ذینفع میرسد که بستر و حریم رودخانه، نهر(طبیعی ـ سنتی)، مسیل، مرداب و برکه طبیعی مورد نظر تعیین گردیده و اشخاص میتوانند برای کسب اطلاع از حدود بستر و حریم تعیین شده به شرکت آب مربوط مراجعه و چنانچه اعتراضی داشته باشند ظرف یک ماه از تاریخ انتشار اطلاعیه، اعتراض خود را به شرکت مربوط تسلیم و رسید دریافت دارند. چنانچه اعتراضی نسبت به بستر و حریم تعیین شده در مهلت مذکور در فوق واصل شود، شرکت آب منطقهای مربوط اعتراض را به کمیسیونی مرکب از دو نفر کارشناس فنی ذیصلاح و یک نفر کارشناس حقوقی که از بین مجربترین کارشناسان شرکت با ابلاغ مدیر عامل منصوب میشوند، ارجاع مینماید.
ماده 4: کمیسیون مذکور در ماده (3) پس از وصول پرونده مورد اعتراض، گزارش کارشناس یاکارشناسان را بررسی میکند و درصورتیکه با بستر و حریم تعیین شده موافق باشد، آن را تأیید میکند و الا بعد از اخذ توضیحات از کارشناس یا کارشناسان ذیربط، نظر خود را به شرکت اعلام خواهد نمود. چنانچه توضیحات مذکور برای کمیسیون قانع کننده نباشد، کمیسیون میتواند رأساً یا به وسیله کارشناسان دیگری محل را بازدید کند و سپس نظر خود را در مورد بستر و حریم به شرکت اعلام دارد. نظر این کمیسیون قطعی و به منزله نظر وزارت نیرو است.
ماده 5: پس از اعلام نظر کمیسیون موضوع ماده (3) این آییننامه شرکت آب منطقهای نسبت به علامتگذاری نهایی حد بستر و حریم تعیین شده به نحو مقتضی اقدام خواهد نمود و نسخهای از نقشه مربوط به بستر و حریم را برای اطلاع به اداره ثبت اسناد و املاک، بخشداری و شهرداری حوزه عمل ارسال و نیز مراتب را به نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران اعلام خواهد داشت و از تجاوز اشخاص به بستر و حریم با همکاری مأمورین انتظامی جلوگیری خواهد کرد.
ماده 6: پس از تعیین و تشخیص میزان بستر و حریم رودخانه، نهر، مسیل، مرداب و برکه طبیعی درصورتیکه شرکت آب منطقهای قلع و قمع اعیانی اعم از اشجار و غیر آن واقع در بستر و حریم را برای استفاده از امور مربوط به آب و برق لازم بداند، براساس مقررات مربوط اقدام خواهد نمود.
تبصره : هرگاه اعیانی موجود در بستر و حریم به صورت کشت موقت باشد، پس از برداشت محصول مقررات ماده فوق اعمال خواهد شد.
ماده 7: کشت موقت در آن قسمت از بستر رودخانه، نهر و مسیل که برای بهرهبرداری از آب مزاحمتی ایجاد ننماید، با موافقت کتبی و قبلی شرکت آب منطقهای ذیربط به صورت اجاره و رعایت اولویت برای مجاوران بلامانع است، ولی مستأجر به هیچ وجه حق ایجاد اعیانی و غرس نهال و درخت (بهجز زراعت سطحی) را ندارد. در صورت تخلف اراضی مسترد و از فعالیت وی جلوگیری خواهد شد. شرکت آب منطقهای ذیربط باید در اجاره نامه قید کند که درصورت بروز هرگونه خسارت ناشی از سیل ونظایر آن هیچگونه مسئولیتی نخواهد داشت.
تبصره : استفاده از مقررات این ماده در مورد اراضی بستر بالا دست سدها شمول ندارد.
ماده 8: چنانچه بستر رودخانه، نهر طبیعی و مسیل به صورت طبیعی تغییر نماید و باقیمانده بستر که بستر مرده نامیده میشود و کماکان در اختیار دولت است، برای اجرای طرحهای آب و برق قابل استفاده باشد، با حدود مشخصی از طریق وزارت نیرو به دستگاه متقاضی به صورت اجاره واگذار و نحوه آمادهسازی، کنارهبندی و سایر شرایط مربوط در سند واگذاری قید خواهد گردید.
ماده 9: چنانچه افراد یا شهرداریها یا ادارات ثبت اسناد و املاک به صورت موردی تقاضای تعیین حد بستر و حریم رودخانهها، انهار یا مسیل یا مرداب و یا برکه طبیعی را که در مجاورت ملکی واقع است، بنمایند، شرکت آب منطقهای مکلف است با اخذ هزینه کارشناسی که تعرفه آن از طرف وزارت نیرو تعیین خواهد شد، نسبت به تعیین حد بستر و حریم هر یک از موارد یاد شده به ترتیب مقرر در این آییننامه اقدام نماید، مشروط بر اینکه تصرفات قانونی اشخاص نسبت به املاک مورد نظر احراز و توسط مراجع ذیصلاح تأیید شده باشد.
ماده 10: چنانچه امکان دیوارهسازی و استفاده از اراضی مازاد بستر برای مجاوران وجود داشته باشد، شرکت آب منطقهای ضمن مشخص کردن مجاوران رودخانه یا نهر یا مسیل یا مرداب یا برکه طبیعی، مشخصات دیواره و مقدار زمینهایی را که در اثر دیوارهسازی حاصل میشود، معلوم و به مجاوران اعلام خواهد نمود تا در صورت تمایل به شرکت مراجعه و با قبول شرایط و مشخصات دیوارهسازی برای اخذ اجازه مربوط اقدام نمایند. بستر واقع در پشت دیواره احداثی در اختیار دولت جمهوری اسلامی ایران است. شرکت میتواند پس از تأمین میزان حریم که بلافاصله بعد از دیواره احداثی شروع میشود، باقیمانده بستر را به سازنده دیواریا درصورت عدم تمایل سازنده به دیگران اجاره دهد.
ماده 11: شرکتهای آب منطقهای با همکاری شهرداریها و ادارات ثبت اسناد و املاک، مسیلهای متروک را شناسایی خواهند نمود. تشخیص متروک بودن مسیلها در خارج محدوده قانونی شهرها با شرکت آب منطقهای است، ولی در داخل محدوده قانونی شهرها، شرکت مزبور با همکاری شهرداریها تصمیم لازم را اتخاذ خواهد نمود.
در صورت بروز اختلاف نظر، تشخیص وزارت نیرو معتبر میباشد.
ماده 12: عبور لوله نفت و گاز و غیره از بستر و حریم رودخانهها، انهارطبیعی، مسیلها، مردابها و برکههای طبیعی با موافقت وزارت نیرو بلامانع است، ولی مسئولیت حفاظت آنها با دستگاههای ذیربط خواهد بود.
ماده 13: وزارتخانهها، مؤسسات و شرکتهای دولتی، شهرداریها و همچنین سازمانها و نهادهای وابسته به دولت مکلفند قبل از اجرای طرحهای مربوط به خود و صدور پروانه لازم بستر و حریم رودخانهها، انهار، مسیلها، مردابها و برکههای طبیعی را استعلام نمایند. هر نوع تصرف در بستر و حریم منوط به موافقت کتبی و قبلی وزارت نیرو است. متخلفان از این ماده طبق مقررات موضوعه تعقیب و مجازات خواهند شد.
ماده 14: هرگاه حریم رودخانهها، انهار، مسیلها، مردابها، برکه های طبیعی با راههای اصلی و فرعی موجود تداخل نمایند، قسمت مورد تداخل برای تأسیسات طرفین به طور مشترک مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
ماده 15: حریم کانالها، انهار احداثی و سنتی و شبکههای آبیاری و زهکشی با توجه به ظرفیت آنها طبق جدول زیر از طرف وزارت نیرو یا شرکتهای تابع آن برای هر طرف تعیین میگردد و این حریم از منتهیالیه دیواره آنها میباشد:
ظرفیت کانالها، انهار مستحدثه و شبکههای آبیاری و زهکشی:
الف ـ آبدهی (دبی) بیش از 15 مترمکعب در ثانیه ـ میزان حریم از هر طرف 12 تا 15 متر.
ب ـ آبدهی(دبی) از10 تا 15مترمکعب درثانیه ـ میزان حریم از هر طرف 8 تا 12متر.
پ ـ آبدهی(دبی) از5 تا10 مترمکعب در ثانیه ـ میزان حریم از هر طرف 6 تا 8 متر.
ت ـ آبدهی(دبی) از2 تا 5 مترمکعب در ثانیه ـ میزان حریم از هرطرف4 تا 6 متر.
ث ـ آبدهی(دبی) از یکصدوپنجاه لیترتا 2 متر مکعب در ثانیه ـ میزان حریم از هر طرف 1 تا 2 متر.
ج ـ آبدهی(دبی) کمتر از یکصد و پنجاه لیتر در ثانیه ـ میزان حریم از هر طرف 1 متر.
الف ـ حریم لوله آبرسانی تا قطر پانصد میلیمتر کلاً 6 متر(3 متر از هر طرف نسبت به محور لوله).
ب ـ حریم لوله از پانصد تا هشتصد میلیمتر کلاً 8 متر (4 متر از هر طرف نسبت به محور لوله).
پ ـ حریم لوله از هشتصد تا یکهزارودویست میلیمتر کلاً 10 متر (5 متر از هر طرف نسبت به محور لوله).
ت ـ حریم لوله از یکهزارودویست میلیمتر به بالا کلاً 12 متر (6 متر از هر طرف نسبت به محور لوله).
درصورتی که لولههای آبرسانی به موازات و در حریم یکدیگر نصب گردند، حد خارجی حریم به اعتبار قطر آخرین لوله منظور میشود.
تبصره 1: کانال، انهار، شبکههای آبیاری و زهکشی و انهار طبیعی و احداثی واقع در داخل مزارع و باغها تا مساحت یکصد هکتار که برای آبیاری همان مزارع و باغها مورد استفاده است، دارای حریم نیستند.
تبصره 2: در مواردی که در طراحی کانال، تأسیسات تبعی (راه سرویس، گل انداز، زهکش و غیره) در یک طرف یا طرفین آن منظور شده باشد، حریم مرتبط به فاصله (2) متر از منتهی الیه تأسیسات مذکور برای حفاظت آنها در نظر گرفته میشود، ولی در هر حال فاصلهای که تأسیسات تبعی مذکور به انضمام دو متر حریم مقرر در فوق در آن قراردارد، نباید از میزان حریم مقرر در این ماده کمتر باشد.
گروه: قانون - بخشنامه - آئین نامه و ... کلمات کلیدی:
شماره بخشنامه: 23687 >
تاریخ صدور : 1379/08/11 واحد صادرکننده : هیئت وزیران